Despre intelectualii romani

Un articol care spune lucrurilor pe nume:
http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/tacere-vinovata-a-intelectualitatii-557015.html

Eu dispretuiesc “elita” intelectuala a anilor ’90.  GDS a fost conceput ca un grup inchis si elitist. Imi amintesc cu ce dispret GDS-istii priveau cotidianul taranistilor “Dreptatea” fiindca era un ziar de partid, adica angajat politic si deci lipsit de valoare. Si cum ei au impus sloganul Pietei Universitatii: “Noi nu suntem partide”,  cum au divizat si distrus opozita prin “aliantele civice”, GDS si alte structuri “apolitice”. Ei au fost complicii lui Iliescu in acei ani.
In 1990-1992 Romania avea nevoie de angajarea politica a intelectualitatii dar intelectualii romanii care se considerau “elita” au impiedicat acest proces prin denigrarea angajarii politice si prin dispretul fatis fata de tinerii care incercau sa faca ceva in PNTCD si alte partide. Evident au fost rasplatiti regeaste, cu edituri si ziare prin care ei s-au impropietarit. Toate marile ziare si edituri au devenit proprietatea celor care erau redactor-sefi sau directori la 22 decembrie 1989. Se numea privatizarea MEBO, va mai spune ceva cuvantul asta?
Aerele de superioritate pe care aceasta “elita” umanista o avea fata de intelectualitatea tehnica, adica inginerii, era bine cunoscut. Pentru elitele “umaniste” inginerii erau un fel de suboameni. Chiar si la Dreptatea mi s-a spus adesea de catre “literati” : Ce cauti aici, esti inginera?! care si cum noi inginerii nu eram intelectuali, ci un fel posesori de diplome de mana a doua.
In ceea ce priveste angajarea de stanga a intelectualitatii, aceasta a fost imposibila in 1990. A fi de stanga in 1990 insemna sa fii inevitabil ex-comunist. Stanga insemna in anii ’90 socialismul si comunismul, cu un cuvant nomenclatura ex-comunista de rang 2 si 3. Cei care vroiau o schimbare adevarata nu puteau fi atunci de stanga. Pentru romanii din afara establishmentului comunist care vroiau sa faca ceva pentru tara nu era loc in stanga politica, ea fusese deja acaparata de Iliescu si ai lui. Multi tineri doritori de reforme au venit la inceput in PNTCD dar partidul a fost distrus cu incrancenare demna de cauze mai bune. Cei ca mine au trebuit sa ia calea exilului “neoficial”.

Advertisements

About Stelucia

Sunt o Doamnă. Asta spune tot.
This entry was posted in Puncte de vedere and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s